Suflete calde și iubitoare cu blănițe fermecate

Bine ați venit în universul blănos al pacienților noștri! Aici veți întâlni prietenii drăgălași cu blănițe catifelate care au trecut pragul cabinetului nostru în căutarea îngrijirilor medicale de cea mai bună calitate. Priviți în ochișorii lor curioși și iubitori în timp ce sunt examinați cu atenție de medicii noștri veterinari. Admirați zâmbetele pline de compasiune ale doctorilor noștri în timp ce tratează cu grijă fiecare companie blănoasă.

Lăsați-vă fermecați de imagini din interiorul clinicii noastre prietenoase, unde animalele de companie sunt tratate ca niște adevărate comori. Veți descoperi un mediu cald și liniștitor, special conceput pentru confortul pacienților noștri blănoși. Fotografiile surprind momente prețioase de îngrijire, examinări atente și gesturi pline de afecțiune. 

Suntem deosebit de atenți la animalele care au nevoie de îngrijire specială, cum ar fi:

  • Animalele vârstnice;
  • Animalele cu afecțiuni cronice;
  • Animalele care au suferit traume;
  • Animalele exotice;
  • Animalele care cred că sunt dinozauri 🐶

Îngrijire medicală dedicată cu pasiune pentru prietenii noștri blănoși… și cei ușor ciudați!

Credem că fiecare animal de companie merită cea mai bună îngrijire medicală posibilă, indiferent dacă e un pudel elegant sau un motan cu personalitate. De aceea, ne dedicăm oferirii de servicii medicale veterinare complete și de calitate, adaptate nevoilor specifice ale fiecărui pacient.

Din punct de vedere alimentar, pisicile nu au voie să mănânce:

  • porc, oaie, cal (carne, organe, oase);
  • oase de peste, pui;
  • mezeluri de orice fel;
  • prăjeli, sosuri, rântasuri;
  • conserve de uz uman;
  • legume fermentescibile (cartofi, mazăre, fasole);
  • conservanți (vegeta, knorr), condimente;
  • pâine proaspătă;
  • ciocolată, alune, dulciuri în general;

 

Pisicile au voie să mănânce:

  • hrană specială (uscată sau umedă) după vârstă,greutate precum și după
  • starea de sănătate (ex:afecțiuni dermatologice, hepatice, renale etc.);
  • carne de vită, pui, peste, vânat; organe de vită, pui, fierte sau fripte;
  • lactate (lapte dulce fiert, brânză dulce, iaurt);
  • cereale că atare sau înmuiate în lapte sau supă;
  • orez sau arpacaș fiert;
  • supă de vită sau pui;
  • legume și fructe crude sau fierte (morcovi, mere);
  • ou fiert moale sau gălbenuș de ou crud, dar nu în exces (unul pe săptămâna).

 

OBSERVAȚII:

În ceea ce privește hrană industrială (bobițele) încercați să evitați că aceasta să fie colorată în nuanțe precum roșu, verde sau alb. Faptul că bobițele au aceste culori nu înseamnă că au în componentă lor mazăre sau alte vitamine, ci conțin aditivi de culoare (E-uri), inutili, care în timp pot afecta sănătatea animalutului dumneavoastră, deoarece ficatul are de suferit prin metabolizarea continuă a substanțelor toxice.

Faptul că pisica dumneavoastră mănâncă cu plăcere o hrană industrială nu înseamnă că această este de calitate. Verificați pe ambalaj că această să nu conțînă o cantitate prea mare de grăsimi, aditiv care dau gust plăcut, dar care în procent de peste 12% la adulți duce la obezitate şi la afecțiuni hepatice. Sursă de proteină trebuie să provină și din carne, iar derivatele de origine animală precum intestinele, tendoanele etc care sunt utilizate în fabricarea unor anumite sortimente de hrană nu asigura necesarul zilnic.

Recomandăm să se administreze felinelor castrate hrană bogată în metionină. Acest aminoacid are rol hepatoprotector, dar mai ales menține Ph-ul urinar acid și astfel mirosul urinei nu mai este așa de înțepător. De asemenea prin menținerea Ph-ului urinar acid se previn infecțiile urinare și litiaza urinară.

Fenomenul de îngrășare al felinelor castrate poate fi ținut sub control prin administrarea unei alimentații special create pentru această categorie. Respectarea indicațiilor de pe sacul de hrană în ceea ce privește cantitatea de bobițe în funcție de kilogramele animalului asigura pisicii dumneavoastră o greutate constanța.

Pisica trebuie să beneficieze de apă proaspătă la discreție, eventual apă de la chiuvetă să fie fiartă și răcită și apoi lăsată la sedimentat.

 

IGIENĂ

Când vorbim de igienă ne referim la toate acțiunile întreprinse în vederea menținerii sănătății animalului. Noi ne vom limita aici numai la referiri despre spălat, pieptănat și periat după caz, tăiat de unghii, vidare de glande perianale, toaletă auriculară. După cum se știe pisicile sunt niște animale curate; ele își fac toaletă singure prin lins, deci o îmbăiere pe an este suficientă.  Pentru spălare se va folosi un șampon special. În orice caz nu folosiți orice fel de produs deoarece pielea și părul pisicilor pot fi mai sensibile chiar decât ale dumneavoastră.

Rasele de pisici cu par lung trebuiesc periate și pieptanate zilnic insistând mai ales asupra părului de la urechi, încheieturi, coadă. Pisicile din aceste rase trebuie obișnuite de mici să fie periate și pieptanate pentru că ulterior să nu devină reticențe.

Tăiatul de unghii la pisici nu este o necesitate deoarece ele își ascut ghearele pe diverse piese de mobilier din casă. Dacă proprietarul dorește să evite acest obicei unghiile pot fi tăiate periodic. Recomandăm că această manoperă să fie efectuată de către medicul veterinar pentru a evita eventualele accidente. De asemena,  proprietarul poate achiziționa diferite obiecte special destinate ascutirii ghearelor și folosirea produselor repelente și repulsive pentru  a educa pisicile să nu își mai ascută ghearele în locurile nedorite.

Vidarea de glande perianale și toaletă auriculară se vor face periodic.

 

SUPLIMENTUL DE CALCIU ȘI VITAMINE

În primele luni de viață, puii de pisica au o rată de creștere foarte rapidă, astfel încât, de cele mai multe ori calciul și vitaminele din alimentație nu sunt suficiente pentru necesarul organismului. Recomandăm în perioada de creștere suplimente de calciu și vitamine speciale pentru animale. După această perioada critică se vor administra vitamine și minerale de întreținere, recomandate de către medicul veterinar.

 

DEPARAZITAREA INTERNĂ ȘI EXTERNĂ

Endo- și ectoparazitii reprezintă un important factor de risc atât pentru animale cât și pentru om, de aceea este absolut necesar că animalul dumneavoastră să fie deparazitat intern și extern nu numai la nevoie ci și preventiv. Chiar dacă pisicile stau numai în casă, ele se pot infesta cu endoparaziti sau ectoparaziti ale căror larve pot fi transportate chiar de proprietari pe încălțăminte sau îmbrăcăminte.

De asemenea puii de pisica se pot infesta de la mama lor transplacentar sau prin supt. Prima deparazitare internă se face la vârstă de 5 săptămâni. Această se va repetă în funcție de produs și greutate după sfatul medicului veterinar. În general medicul veterinar stabilește schemă de deparazitare.

Această diferă de la un animal la altul în funcție de:

mediul de unde provine animalul achiziționat și felul în care a fost întreținut;
deparazitarile efectuate până în momentul achiziționării;
mediul în care trăiește animalul (în apartament sau la curte,în colectivități de mai multe animale sau singur)

Deparazitarea internă nu se face cu orice produs. Medicul veterinar stabilește ce produs este mai indicat, după caz. Că regulă generală pisicile adulte se deparaziteaza la 4-5 luni, toată viață.

În ceea ce privește deparazitarea externă, stăpânul trebuie să prevină în permanentă ectoparazitismul; aceștia (purecii, căpușele, păduchii) produc disconfort animalelor, determina apariția bolilor de piele, transmit boli infecțioase și parazitare, induc alergii. Se vor folosi în acest sens numai produsele speciale existente în farmaciile veterinare și recomandate de medicul  veterinar (pipete cu soluții antiparazitare, prafuri și spray-uri antiparazitare). Folosirea zgarzilor antiparazitare, este foarte indicată și utilă dar numai după ce animalul a fost deparazitat înainte cu produsele mai sus menționate. Puilor  în vârstă de până la 3 luni nu li se recomandă purtarea de zgărzi antiparazitare.

Din punct de vedere alimentar, câinii nu au voie să mănânce :

  • carne de porc; oase de pui, porc sau miel;
  • prăjeli (șnițel, cârnaciori, carne prăjită în ulei, omletă etc.);
  • mezeluri (salam, șuncă etc.);
  • brânzeturi fermentate (de burduf, brânza topită, cășcaval etc.);
  • cartofi, varză, mazăre, fasole uscată;
  • pâine proaspătă; (de evitat în special pâinea albă );
  • dulciuri (prăjituri, biscuiți, zahăr, bomboane, ciocolată etc.);
  • nuci, alune, semințe, fistic;
  • banane, pepene galben dulce, în general fructe foarte dulci;conserve de uz uman,condimente, sare

 

În dieta zilnică, câinii pot mânca:

  • 1 /3 carne de pasăre, pipote, vită (fiartă, grătar) PLUS 1/3 orez, arpacaș, paște făinoase sau mămăligă PLUS 1/3 legume și fructe (morcovi, țelină, pastârnac, dovlecei, salată, roșii, ardei, crude sau fierte; mere, pere, struguri albi-foarte rar)
  • brânza de vaci, cas, urdă etc., telemea desărată;
  • iaurt, orez sau gris cu lapte cu puțînă miere, NU zahăr! ( mierea este laxativa), lapte cu musli sau fulgi de porumb (în principiu, nu lapte simplu);
  • 1 -2 gălbenușuri de ou (crude sau fierte în apă) pe săptămâna;
  • pâine prăjită sau uscată, biscuiți simpli (Popular);

 

INTERZISE DIN ALIMENTAȚIE: struguri,stafide,ceapă (sunt toxice pentru câini).

 

Hrană specială din comerț (conserve, hrană uscată) trebuie să fie adaptată în funcție de vârsta (junior sau adult), greutate și starea de sănătate (ex. pentru probleme urinare, dermatite, femele gestante, câini obezi etc.).

În ceea ce privește hrană industrială ( bobițele ) încercați să evitați că această să fie colorată în nuanțe precum roșu, verde sau alb. Faptul că bobițele au aceste culori nu înseamnă că au în componentă lor mazăre sau alte vitamine, ci conțîn aditivi de culoare (E-uri), inutili, care în timp pot afecta sănătatea animalutului dumneavoastră, deoarece ficatul are de suferit prin metabolizarea continuă a substanțelor toxice. Sursă de proteină trebuie să provină și din carne, iar derivatele de origine animală precum intestinele, tendoanele, etc care sunt utilizate în fabricarea unor anumite sortimente de hrană industrială nu asigura necesarul zilnic.

Fenomenul de îngrășare al câinilor castrați poate fi ținut sub control prin administrarea unei alimentații echilibrate. Respectarea indicațiilor de pe sacul de hrană în ceea ce privește cantitatea de bobițe în funcție de kilogramele animalului asigura animalutului dumneavoastră o greutate constanța.

La rasele de talie mare și foarte mare (dog, doberman, mastino etc), se dau chiar la adulți, 2-3 mese pe zi și obligatoriu se lasă liniștiți după masă (dacă manânca mult o dată și se agită, se joacă, aleargă etc, există risc major de torsiune gastrică-urgență !)

 

APĂ de băut trebuie să fie la discreție și mereu proaspătă!;

 

IGIENĂ

Când vorbim de igienă ne referim la toate acțiunile întreprinse în vederea menținerii sănătății animalului. Noi ne vom limita aici numai la referiri despre spălat, pieptănat și periat după caz, tăiat unghii, toaletă auriculară, vidare glande perianale. De la început specificăm proprietarilor că animalului nu i se va face baie generală până când vaccinarea nu va fi completă. Până atunci poate fi spălat pe boțic, pe labute, la funduleț și în jurul organelor genitale.

Pentru spălare se va folosi întotdeauna un șampon special. În orice caz nu folosiți orice fel de produs deoarece pielea și părul câinelui pot fi mai sensibile chiar decât ale dumneavoastră. Noi recomandăm o baie generală la două-trei luni. La baie trebuie avut grijă să nu între apă în urechi (eventual se pun dopuri de vată în urechi).

Rasele de câini cu par lung trebuiesc pieptanate și periate zilnic insistând mai ales asupra părului de la urechi, încheieturi, coadă. Câinii din cadrul acestor rase trebuie obișnuiți de mici să fie pieptănați și periați.

 

SUPLIMENTUL DE CALCIU ȘI VITAMINE

În primele luni de viață, puii de câini, indiferent de rasă, au o rată de creștere foarte rapidă, astfel încât de cele mai multe ori calciul și vitaminele din alimentație nu sunt suficiente pentru necesarul organismului. În funcție de talie, până la o anumită vârstă se vor administra suplimente de calciu și vitamine speciale pentru animale. După această perioada critică se vor administra vitamine și minerale de întreținere, de asemenea speciale pentru animale, curele lunare de calciu, vitamine etc., conform programului stabilit de medicul veterinar.

Curele lunare de calciu, vitamine etc., se administrează conform programului stabilit de medicul veterinar.

 

DEPARAZITAREA INTERNĂ ȘI EXTERNĂ

Endo și ectoparazitii reprezintă un factor de risc atât pentru animale cât și pentru om, de aceea este absolut necesar că animalul dumneavoastră să fie deparazitat intern și extern nu numai la nevoie ci  și preventiv.

Prima deparazitare internă se face la vârstă de cinci săptămâni. Această se va repetă în funcție de produs și greutate după sfatul medicului veterinar. În general, medicul veterinar, în funcție de condițiile date stabilește schemă de deparazitare. Această diferă de la un animal la altul în funcție de:

 

  • mediul de unde provine animalul achiziționat și felul în care a fost întreținut,
  • deparazitarile efectuate până în momentul achiziționării,
  • mediul în care trăiește animalul (în apartament sau la curte,în colectivități de mai multe animale sau singur)
  • educația câinelui (mănâncă resturi alimentare de pe afară), etc.

 

Deparazitarea internă nu se face cu orice produs. Medicul veterinar stabilește ce produs este mai adecvat , după caz. Că regulă generală câinele adult se deparaziteaza la interval de 3- 4 luni, toată viață.

 

În ceea ce privește deparazitarea externă, stăpânul trebuie să prevină în permanentă ectoparazitismul. Ectoparazitii (puricii, căpușele, păduchii) produc disconfort animalelor, determina apariția bolilor de piele, transmit boli infecțioase și parazitare etc. Se vor folosi în acest sens numai produsele speciale existente în farmaciile veterinare și recomandate de medicul veterinar (pipete cu soluții antiparazitare, prafuri și spray-uri antiparazitare).

Deasemenea folosirea zgarzilor antiparazitare, este foarte indicată și utilă dar numai după ce animalul a fost deparazitat înainte cu produsele mai sus menționate. Puilor  în vârstă de până la 3 luni nu li se recomandă purtarea de zgărzi antiparazitare

Nola Vet, Str. Eroului nr. 82, Chiajna